19-04-05

Verzoekje

Ik vond vanochtend een verzoekje in mijn mailbox:

Ik zit al een tijdje met een vraagje. En jij als verkeersdeskundige zou daar wel een antwoord op moeten kunnen geven. Misschien de moeite om eens op je blogje te zetten...
Hoe rij je correct op en af een rotonde met meer dan 1 rijvak? Als je aankomt op de rotonde op het linker rijvak, dan rij je automatisch naar het binnenste rijvak op de rotonde. En als je er weer af wilt, hoe moet je dat doen? Eerst op de rotonde wisselen van rijvak en dan er van af?

En nog een discussie die we onlangs hadden (dankzij een of andere officiële verkeerssite): Je hebt een bord van 70 staan en vlak er achter staat een bord van de bebouwde kom, hoe hard mag je daar dan rijden? Op dit site konden we info vragen en daar kregen we 2 verschillende antwoorden. Nl.: 1) Een bord van de bebouwde kom geeft een zone aan en hier moet je dus 50 rijden. 2) Een bord van de bebouwde kom maakt een eerdere snelheidsbeperking niet teniet, dus moet je er 70 rijden. Wat is het nu???


Het afrijden bij een rotonde met twee rijstroken varieert naargelang de situatie. De straat waar je op terecht komt: telt die één of twee rijstroken? Indien die maar één rijstrook telt, moet je op de rotonde wisselen naar de buitenste rijstrook en zo afrijden. Bij een tweestrooksbaan kan je eventueel de linkse rijstrook aanhouden, maar dan is het uitkijken voor auto's op de buitenste rijbaan die niet zouden afrijden, want die hebben uiteraard voorrang aangezien ze geen manoeuver uitvoeren en jij wel.Het veiligste is dus steeds de buitenste rijstrook te kiezen bij het afrijden.

Als je een bord hebt van 70 km/h en daarna een bord bebouwde kom, dan telt het laatst geplaatste bord. In dit geval dus het bord bebouwde kom. Zoals je al typte is dit bord een bord dat een zone aanduidt waarbinnen maximum 50 km/h gereden mag worden, tenzij anders aangeduid.
Als je binnen de bebouwde kom een bord krijgt met 70 km/h, dan heft dat bord de algemene regel van 50 km/h op. Let wel op: borden met een snelheidsaanduiding (uitgezonderd zoneborden) gelden slechts tot aan het volgende kruispunt. Indien het bord van 70 km/h na dat volgende kruispunt niet herhaald wordt, geldt terug de algemene regel (50 km/h binnen bebouwde kom). Zoneborden gelden tot aan een bord dat deze zone opheft.

Ik hoop dat ik je hiermee iets meer duidelijkheid heb kunnen verschaffen. Anders zeg je het maar.

10:44 Gepost door Karel Brits | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

weer wat geleerd hmm dat van die verkeersborden wist ik niet...
als ik 70 km bord zie en dan een 50 km bord, rijd ik toch echt 70, maar dat mag blijkbaar dan niet...
zal ik maar eens goed onthouden dan ;-)
thanks voor je informatie!! :-)

Greetz Golfje

Gepost door: ~golfje~ | 10-05-05

De commentaren zijn gesloten.